Αρχική arrow Περιοδικό
Περιοδικό Print

Πως μπορείς να διαγνώσεις σε 3 κινήσεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο:


Να θυμάστε τα 3 βήματα. 
Καμιά φορά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.

Δυστυχώς η έλλειψη επίγνωσης μπορεί να είναι επιβλαβής. 


Το θύμα του εγκεφαλικού μπορεί να έχει υποστεί βλάβη εγκεφάλου ενώ οι άνθρωποι κοντά του δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

Οι γιατροί λένε τώρα ότι οποιοσδήποτε, χωρίς ιατρική εκπαίδευση, μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό, ρωτώντας τον/ την να κάνει τις 3 ακόλουθες απλές ενέργειες:

1. Ζητήστε του / της ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ: Σε ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο παρατηρούνται ασυμμετρίες στη μια πλευρά του προσώπου. Το άτομο ίσως να χαμογελάει, αλλά η μια μεριά να πέφτει, ή να μην μπορεί να χαμογελάσει καθόλου. 

2. Ζητήστε του / της να ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ (ΜΠΡΑΤΣΑ): Σε ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, το άτομο ίσως να μην μπορεί να σηκώσει το ένα του χέρι, ή να το σηκώνει αρχικά, και μετά αυτό να πέφτει.

3. Ζητήστε του / της ΝΑ ΠΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ (ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) π.χ. ....'Είναι μία ηλιόλουστη μέρα σήμερα'.:  Σε ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο το άτομο ίσως δεν μπορεί να πει καθόλου την πρόταση ή να λέει ασυναρτησίες. 

Στην περίπτωση που εμφανίζεται κάποιο από τα τρία, καλέστε το 166 αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα. Η διάδοση και χρήση αυτού του τεστ θα μπορούσε να συντελέσει στην άμεση διάγνωση και θεραπεία ενός εγκεφαλικού και στην αποτροπή εγκεφαλικών βλαβών. 

 
© 2020 Αφασική Ομάδα Θεσσαλονίκης
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Created by Τσοτουλίδης Γιώργος